Mobileread
calibre fails to start
#1  jmrdv 01-17-2021, 06:37 PM
calibre, version 5.9.0
ERROR: Contacting calibre failed: Failed to contact running instance of calibre, try restarting calibre

Failed to connect to Listener at: \\.\pipe\CalibreGUI-Johnx with error: QLocalSocket::connectToServer: Invalid name

b'launched:["calibre.exe"]'

--

Sometimes it will start after about a minute - other times it just never starts.
Win 10 build 19042 (64 bit) 32 gb ram, i7-8700K cpu and lots of available space.

I checked windows with sfc and dism - no problems found. Drives also check out. Deleted Calibre and installed to new directory - same concern.

Any ideas would be appreciated.
thanks in advance for any replies.
j
Reply 

#2  kovidgoyal 01-17-2021, 10:25 PM
Does it work after a reboot?
Reply 

#3  jmrdv 01-18-2021, 04:12 PM
Not always. Also tried safe mode - same problem at times. It's weird since it does not happen every time.
Reply 

#4  BetterRed 01-18-2021, 04:25 PM
Quote jmrdv
Not always. Also tried safe mode - same problem at times. It's weird since it does not happen every time.
Long shot - try the portable version.

BR
Reply 

#5  JSWolf 01-18-2021, 04:49 PM
What AV are you running? If it's not Microsoft Defender, then turn it off and see how it goes.
Reply 

#6  kovidgoyal 01-19-2021, 12:00 AM
do you by chance have calibre.exe set to run at startup?
Reply 

#7  jmrdv 01-22-2021, 09:38 AM
I use windows defender and had already tried an exception ... IT is not set to run at startup. I just downloaded 5.10 and will see if that changes anything. If not then i will try the portable version. In any case i will let you all know -thanks for he suggestions.
Reply 

Today's Posts | Search this Thread | Login | Register